logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|202

  “Ik ben gewoon heel erg blauw…”

  Veel mensen zullen gelijk een associatie hebben bij de titel van dit artikel. Kleurentests waarin elementen van iemands persoonlijkheid of stijl worden vervat in een bepaalde kleur of combinatie van kleuren zijn populair. Ze worden in allerlei vormen ingezet in organisaties en in (team)coaching. Instrumenten worden veel gebruikt en waarvoor worden ze gebruikt? Hoe valide en betrouwbaar zijn ze? En wat zijn de ervaringen van professionals? LoopbaanVisie dook in de kleurrijke wereld van de kleurentests.
  1,95
  lees meer

  Tot de kern met een drijfverenscan

  ‘Wat motiveert mij?’ Voor veel coachees is dit een belangrijk thema. Een mooie manier om een coachee inzicht te geven in zijn intrinsieke motivatie en het effect hiervan op zijn gedrag, is het inzetten van een drijfverenscan. Drijfverenscans die zijn gebaseerd op de theorie van de Amerikaanse psycholoog Clare Graves, zijn een waardevol hulpmiddel bij loopbaan- en coachtrajecten. De uitkomsten van deze drijfverenscans worden weergegeven in kleuren. In dit artikel nemen we aan de hand van een casus door wat de theorie van Graves inhoudt en krijg je een beeld van wat het inzetten van een drijfverenscan een kandidaat oplevert. Tot slot enkele tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een drijfverenscan.
  1,95
  lees meer

  Grijzer

  Terwijl praktijkpersoonlijkheidspsychologen doorgaans mensen in allerlei kleurenvakken indelen, afhankelijk van of ze van orde en regels houden (blauw), snel resultaat willen boeken (rood) of zorgzaam en geduldig zijn (groen), houdt de wetenschappelijke psychologie het nog altijd op vijf grote maar kleurloze factoren waarmee je persoonlijkheid kunt typeren. Het karakter van mensen is volgens de wetenschap te omschrijven met combinaties van meer of minder extraversie, vriendelijkheid, gewetensvolheid, emotionele stabiliteit en openheid. De boeiendste van deze Big Five vind ik extraversie en zijn tegenpool, introversie. Een persoonlijkheidsdimensie die in zichzelf al van kleur verschiet – van kleurrijk extravert naar grijzemuizerig introvert. 
  Gratis
  lees meer

  Hoe zet je je biculturele achtergrond in?

  Als ik zo kijk naar mijn collega’s op sociale media en de loopbaanprofessionals die ik ontmoet tijdens bijeenkomsten, dan lijkt de gemiddelde loopbaancoach op mij. Vrouw, in de 50, witte huidskleur en een paar kilootjes te veel op de weegschaal. De Nederlandse beroepsbevolking, en daarmee de mensen die wij begeleiden, is diverser dan de afspiegeling van de populatie loopbaan- en jobcoaches. Voor LoopbaanVisie ben ik in gesprek gegaan met loopbaancoaches met een biculturele achtergrond en aan hen vragen gesteld over hun culturele achtergrond in relatie tot hun werk als loopbaan- of jobcoach. Ik sprak met Joan Nunnely, Yvonne Yan, Andy Tjokrotaroeno, Masoumah Jasinzadeh en Dwight Krolis.
  1,95
  lees meer

  Mag ik als HOA jullie team versterken?

  Stel je voor dat je met je universitair diploma op zak, aankomt in een totaal nieuw land. Je kent de taal niet en wilt een job op niveau. Hoe pak je dat aan? Dat is de weg die Hoog Opgeleide Anderstaligen (HOA) afleggen. Meestal is het een pad met veel teleurstellingen voordat ze hun talenten mogen inzetten. In het begeleiden van HOA moet je rekening houden met de problematiek van deze doelgroep, met de uitdagingen die op het pad van een HOA komen. Het gaat vooral over leren omgaan met tegenslagen en zeer goede kennis van de arbeidsmarkt.
  1,95
  lees meer

  Op je werk helemaal zijn zoals je bent

  Wie zichzelf kan zijn op de werkvloer, vindt meer motivatie, waardering, kan gemakkelijker creativiteit laten stromen en de flow ervaren. Mensen die zichzelf niet mogen zijn, angst voelen voor pesterijen, moeten werken met een masker op, ervaren meer stress en zullen minder hun talenten kunnen tonen en ontwikkelen. De LGBTI-gemeenschap wordt helaas nog vaak met vooroordelen en discriminatie geconfronteerd. We gaan in gesprek met Çavaria, de Vlaamse koepelorganisatie die LGBTI+ verenigt en opkomt voor hun belangen. We reflecteren over ‘wat met kleur op de werkvloer?’, een gesprek in alle kleuren van de regenboog.
  1,95
  lees meer

  Augmented reality

  Iedereen is wel bekend met de term ‘virtual reality’. Een technologisch fenomeen, vooral veel toegepast vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw, waarmee je met een 3D-bril een virtuele wereld kunt beleven. Aanvankelijk was de toepassing gericht op medische behandelingen, bijvoorbeeld het overwinnen van angsten. In de loop der jaren werd het vooral gebruikt voor het bekijken en beluisteren van 3D-omgevingen en het bekijken van 360 gradenfilms. Medio jaren negentig van de vorige eeuw ontstond een nieuwe ontwikkeling onder de naam ‘augmented reality’, niet alleen met een 3D-bril, maar ook met een app op een laptop, een tablet of een mobiele telefoon kun je een virtuele wereld beleven. Of liever gezegd, een virtuele wereld over een werkelijke wereld kunt leggen – een zogeheten ‘toegevoegde werkelijkheid’. Augmented reality wordt in de medische wereld toegepast, maar ook in de industrie, bij sportwedstrijden en bij navigatie.
  1,95
  lees meer

  Digitaal technologische innovatie en privacybescherming

  Technologische innovatie biedt ons land maatschappelijke en economische kansen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Door de ontwikkelde internettechnologie moet je zowel privé als op je werk online actief zijn om te kunnen participeren aan de samenleving. De vraag die zich dan steeds pregnanter aandient is: wat gebeurt er met mijn gegevens? Ook overheden zien het belang in van het beschermen van onze gegevens en dat leidde tot de Europese ‘General Dataprotection Regulation’ (GDPR) en in Nederland tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij de naleving van de AVG speelt de Autoriteit Persoonsgegevens een sleutelrol.
  1,95
  lees meer

  Het effect van kleuren op je thuiswerkplek

  Hoe meer we thuiswerken, des te belangrijker is de inrichting van een goede thuiswerkplek. Het gebruik van kleur op je werkplek heeft invloed op je stemming, creativiteit en productiviteit. Een blauwe muur, een gele bank en wat groene accessoires. Klinkt erg kleurrijk, maar wat betekenen deze kleuren? Wat is het effect van deze kleuren op jouw productiviteit tijdens een werkdag? Dick Evers legt dit uit aan de hand van feng shui.
  1,95
  lees meer

  Zicht op rentabiliteit

  Dit is het derde deel van onze drieluik over burn-out. In de vorige uitgave van LoopbaanVisie stelden we de vraag of wendbaarheid (agility) bij medewerkers een teken is dat het met burn-out zo’n vaart niet zal lopen. In het eerste deel van het drieluik is burn-out belicht vanuit neuropsychologisch perspectief. Dit deel beoogt inzicht te geven in de kosten en baten van maatregelen om langdurige arbeidsuitval door burn-out te beheersen en prestaties van medewerkers te vergroten. Het beschrijft de financiële en bedrijfseconomische aspecten van burn-outpreventie. Het gaat hier om een objectieve methodiek, waarbij de variabelen voor iedere werkgever anders kunnen zijn.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper