logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|136

  Conflict

  Overal om ons heen zijn er conflicten. In ons zelf, tussen ons en anderen, thuis, op straat en zeker ook op het werk. Conflicten zijn aan de orde van de dag in organisaties. In 2018 gaf 30,2% van alle werkende Nederlanders aan een conflict op het werk te hebben (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, 2018). Overal waar mensen samen moeten werken is het waarschijnlijk dat er conflicten ontstaan (Rispens, 2014). Dat betekent dus dat conflicten een inherent onderdeel van samenwerken binnen en tussen organisaties vormen. Hoe ontstaan dan die conflicten? Wat zijn de effecten van conflicten op het leren en ontwikkelen van werkende individuen, teams en organisaties? En vooral, wat kun je ermee als HRD professional?
  Gratis
  lees meer

  Bonje met bazen

  Iedereen met voldoende vlieguren heeft het wel eens meegemaakt: een openlijk of een half verborgen conflict met een manager, coördinator of bestuur of, nog erger, met de hele top van een organisatie en alle stakeholders eromheen. De redenen kunnen legio zijn: onenigheid over de koers, onmogelijke eisen die aan jou en je team gesteld worden, vriendjespolitiek, corruptie of gewoon hufterig gedrag van de baas die elke arbeidsvreugde tot diep onder het nulpunt doet bevriezen. De vraag is dan wat je daarmee aan moet. Een vraag die des te urgenter wordt als de irritatie en het verlies aan vertrouwen in de leiding structureel zijn geworden. Is er dan nog hoop het tij te keren?
  1,95
  lees meer

  Leidt conflict tot leren of andersom?

  Welke ervaringen hebben HRD-professionals in het veld met conflicten rondom leren? Of met het leren dat zij ervaren rondom conflicten? We vroegen een aantal vakgenoten om deze ervaringen met ons te delen en hebben ze hier voor je gebundeld.
  1,95
  lees meer

  Conflicten te lijf met provocatie

  Daar gaan we weer, dacht Karin, HR-businesspartner bij een grote bank, de zoveelste sociaal wenselijke training waarin de deelnemers alleen gedrag laten zien waarmee ze willen voldoen aan de wens van de omgeving...
  1,95
  lees meer

  Zonder wrijving geen glans

  In de afgelopen jaren zijn er diverse ingrepen geweest in het HR-beleid voor het waarderen van functies. Tijdens een gesprek met Annemieke Doornkamp (Achmea), Alrik Boonstra (Jumbo Supermarkten) en Johan de Jager (gemeente Bodegraven) verkennen we het spectrum en nemen we een kijkje achter de schermen bij deze totaal verschillende organisaties die functiewaardering allemaal op eigen wijze vormgeven.
  1,95
  lees meer

  Conflicten en escalatie

  Regelmatig begeleid ik workshops voer conflicten en tegenstellingen. Tijdens die workshops zeggen veel mensen van zichzelf dat ze bijna nooit conflicten hebben. Maar na een korte introductie over gedoe en conflicten blijkt bijna iedereen ervaring te hebben met tegenstellingen. Een kwestie van framing en definitie. We zien onszelf niet graag als iemand die bij conflicten betrokken is. En dat is jammer, want dat maakt het lastiger om te bepalen hoe we kunnen handelen in situaties waarin de spanning oploopt.
  1,95
  lees meer

  Conflict versus werkgeluk

  Conflicten in organisaties zijn aan de orde van de dag. In 2018 gaf 30,2% van alle werkende Nederlanders aan een conflict op het werk te hebben (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, 2018). Conflicten op het werk worden vaak gedreven door bestaande verschillen tussen werknemers en het werken in teamverband (De Dreu, 2005). Zo verschillen werknemers in de persoonlijke doelen en belangen die ze nastreven, in de opvattingen, normen en waarden die zij ontwikkeld hebben en de manier waarop zij de werkelijkheid waarnemen. Veel mensen werken in teams, waarbij men van elkaar afhankelijk is bij het behalen van doelstellingen en het verdelen van werk. En men vaak moet samenwerken met collega’s die men niet zelf heeft uitgezocht. Conflicten in organisaties lijken dan ook onoverkomelijk.
  1,95
  lees meer

  Conflicterende belangen in het familiebedrijf

  Op 17 april 2019 publiceerde de Volkskrant een artikel met als kop Leegloop top Centric houdt aan: opnieuw vertrekt een directeur. De strekking van het verhaal: dienstverlener Centric verkeert in crisis sinds de zelfverklaarde cyberspecialist Rian van Rijbroek een rol heeft gekregen in het leven en het bedrijf van oprichter en miljonair Gerard Sanderink.
  1,95
  lees meer

  Conflicten leren hanteren: mission impossible?

  “Het is makkelijk genoeg om kwaad te worden. Maar kwaad zijn op de juiste persoon, in de juiste mate, op de juiste tijd, om de juiste reden en op de juiste manier, dat is niet gemakkelijk.” Deze beroemde uitspraak van Aristoteles maakt duidelijk dat het hanteren van conflicten altijd al is gezien als complex en moeilijk. Het vraagt inzicht in jezelf, in de ander, in de situatie. En ook timing is belangrijk. De vraag is daarom hoe we leren met onze conflicten om te gaan en in welke mate je conflicthantering kunt leren.
  1,95
  lees meer

  Jong geleerd, oud gedaan?

  Veel millennials, geboren tussen 1985 en 2000, lopen vast in gedateerde manieren van leiden, leren, veranderen, besluiten en samenwerken die oudere generaties op de automatische piloot herhalen. Dit terwijl deze oudere generaties en hun vergrijzende organisaties de updates van de jongste werkende generatie hard nodig hebben om zichzelf en hun organisatie(cultuur) bij de tijd te houden. Hoe kunnen organisaties zich met millennials vernieuwen en een gezonde leercultuur voor alle generaties vormen? Dit verloopt nogal anders dan veel organisaties, managers en ervaren collega’s gewend zijn.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »