logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|210

  Labels

  In bijna ieder coachtraject speelt, op zijn minst zijdelings, het spanningsveld tussen de wens om zowel een uniek persoon te mogen zijn als het verlangen om onderdeel te zijn van een gemeenschap, ‘erbij te horen’. Het wringt tussen de ervaring van ons innerlijke zelf en de (vermeende) feedback die we van buitenaf krijgen. Evenwicht ontstaat wanneer we onszelf met alle zon- en schaduwkanten als uniek wezen aanvaarden en beseffen dat juist dat de bijdrage aan de gemeenschap is. Wat betekent dat in het dagelijkse leven van mensen die niet langs de maatschappelijk aanvaarde meetlat passen? Hoe gaan we om met de labels waarop die meetlat is gebaseerd?
  1,95
  lees meer

  Gedachten over gender

  Je geslacht is biologisch bepaald, je bent man of vrouw. Slechts een enkele keer is het bij de geboorte niet duidelijk welk geslacht de pasgeborene heeft. Er zijn ook mensen die wel duidelijke geslachtskenmerken hebben, maar het gevoel hebben in het verkeerde lichaam te zijn geboren. Ondanks dat beide groepen niet groot lijken te zijn, is ‘gender’ de afgelopen jaren een voortdurend terugkerend thema in de media geweest, al dan niet gekoppeld aan het thema ‘seksualiteit’.
  1,95
  lees meer

  De vrouw achter de man? Of net andersom?

  José werkt als arts in een huisartsenmaatschap in Rotterdam. Haar ene collega is Clemens, een wat bedaarde, ouderwetse huisarts met een grote schare vrouwelijke fans – “Hij is zó aardig!” - en haar andere collega is Berend, een boom van een kerel van het genre niet lullen maar poetsen.
  Gratis
  lees meer

  Toch nog een nieuwe carrière?

  Cisca Dresselhuys overweegt na een gesprek met een beroepscoach of ze niet alsnog aan een nieuwe carrière begint. Op hoge leeftijd, maar dan wel aan de keukentafel, alleen voor vakgenoten en zonder dat ze een bord op de deur spijkert.
  1,95
  lees meer

  Ik ben een herder. Mijn kwetsbaarheid is mijn kracht

  Als kind leefde Sahadi Daria in Turkije om uiteindelijk via Bulgarije en Frankrijk, als niet-begeleide jonge vluchteling bij toeval in België aan te komen. Daar volgde hij voor het eerst in zijn leven onderwijs. Een aantal leraren nam hem onder hun vleugels, hielp hem met leren en ze stimuleerden hem het beste uit zichzelf te halen. Zij zorgden ervoor dat hij niet opgaf, maar volhield. De liefde voor zijn thuisland bleef. “Het allermooiste aan Afghanistan is de verbondenheid tussen mensen”, zegt hij over zijn geboorteland waaruit hij op eenjarige leeftijd met zijn ouders gevlucht is.
  1,95
  lees meer

  Ja, maar…

  Er zijn uitspraken van cliënten die een bepaalde signaalwaarde hebben voor een coach en die alert maken op iets dat van belang kan zijn, die een ‘trigger’ vormen. Triggers doen een impliciet appel op een coach om iets te doen, hoe ambigu dat appel mogelijk ook is. Bijvoorbeeld als een cliënt het woord ‘moeten’ gebruikt en daarmee een norm hanteert, waarbij vaak onhelder is wat de norm is, wiens norm dat is, en waarop deze norm gebaseerd is. Of het woord ‘worden’ waarmee de cliënt demonstreert dat hij een wereld maakt waarin hem iets passief overkomt: “Ik word daar gek van!”
  1,95
  lees meer

  Genderthema raakt iedereen

  What’s a gender? Zo luidt de korte zwart-witreportage van Sophie Dros over de Arnhemse tweeling Bosveld. An Bosveld opent: “Ik vind dat je niet hoeft te kiezen over of je een man of een vrouw wilt zijn!” Zij willen namelijk niet kiezen. Ze zijn beiden geboren in een meisjeslichaam, maar ze zijn ook stoer, houden van mannenkleding en van voetballen. Ze willen noch vrouw zijn, met alle rollen, plichten en verboden die dat met zich meebrengt, noch willen ze eenduidig man zijn. De reportage is een prachtige entree tot een beschouwing over het genderthema, en ik schrijf hier zowel vanuit mijn persoonlijke ervaring als ook vanuit mijn coachervaring van 35 jaar.
  1,95
  lees meer

  Genderverwarring

  “Mag ik eens met je komen praten?” Die vraag ontving ik medio 2009 per mail. “Er is een aantal dingen op mijn werk dat niet lekker loopt en ik weet er niet zo goed raad mee.” Er was iets dat me triggerde en ik kon het niet goed duiden wat maakte dat ik, meer dan anders, uitkeek naar deze kennismaking. Voordat ik een kennismakingsafspraak inplan, tast ik altijd zorgvuldig af of een potentiële coachee aansluit bij mijn ervaring en expertise. Nu was ergens in mij een stemmetje dat me daarvan wilde weerhouden. Ik gaf het stemmetje zijn zin en plande de afspraak in.
  1,95
  lees meer

  Double Healix Crossfire in coaching

  De bekende bell-curve (Afbeelding 1) laat zien dat er een optimaal leermoment is waarin we ons kunnen ontwikkelen naar meer vrijheid, inzicht of compassie. Als we te weinig stress ervaren, leren we weinig, als we te veel stress ervaren, leren we nog minder. Er is een optimum van spanning nodig voor een optimale leerprestatie. Dat geldt ook voor coachen. Die toestand van optimale spanning kun je nastreven met je cliënten door ze zo te begeleiden dat ze in hun ‘crossfire’ komen te staan, letterlijk of figuurlijk.
  1,95
  lees meer

  Lichaamshouding en levenshouding zijn één

  Body & Mind Language coaching gaat uit van het principe dat lichaamshouding en levenshouding één zijn. Onze levenshouding, die wordt gevormd door onze ervaringen, ligt opgeslagen in ons fysieke systeem (Reich, Totton & Edmondson, 1991). Hierdoor is er een directe relatie tussen gesproken taal en lichaamstaal (Turchet, 2009). Van deze relatie wordt effectief gebruikgemaakt binnen Body & Mind Language coaching. Veel coachingsvormen maken op verschillende manieren gebruik van lichaamstaal. Wat maakt deze methode anders dan andere lichaamsgerichte coaching of therapie?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper