logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|81

  Wat beweegt de mens?

  De auteur bespreekt in deze bijdrage Wij zijn ons lichaam. Wat sport en beweging ons vertellen over menselijk gedrag van Aldo Houterman (2019). Hij ziet het als rijk, origineel en prikkelend, een boek dat niet alleen antwoorden geeft, maar ook veel nieuwe vragen oproept. En dat is precies wat een goed filosoof betaamt.
  lees meer

  De invloed van psychotrauma op de fysieke gezondheid

  De auteur bespreekt in deze bijdrage Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik van Franz Ruppert en Harald Banzhaf (2020). Zijn conclusie: voor wie wil leren over werken met trauma en het omgaan met lichamelijke klachten in een psychotherapeutische context, is dit boek uitermate leerzaam. Men krijgt een breed en veelzijdig inzicht in de mogelijke samenhang tussen fysieke klachten en diverse vormen van psychotrauma.
  lees meer

  De Weg

  In dit onderdeel van Ontmoeting vertellen begeleidingskundigen over wat hen maakte tot wie zij zijn. Via welke weg kwamen ze in het vak terecht? Wat waren beslissende kruispunten? Welke ontmoetingen, reisgenoten, films, beelden of boeken waren belangrijk? En waren er ook dwaalwegen? Dit keer komt Michelle Kurzenacker aan het woord: ‘Dit jaar kijk ik terug op ruim twintig jaar beroepservaring en naar de voetafdrukken die ik in de wereld van performancekunst, onderwijs, therapie en begeleidingskunde heb achtergelaten.’
  lees meer

  Zintuiglijkheid als ambacht

  In dit artikel gaat de auteur in op zintuiglijkheid, op de manier die zij het beste kent en waar zij als professional het liefste mee werkt: vanuit de lijfelijke ervaring. Zij breekt een lans voor ‘bottom-up’-werk, waarbij lijfelijke sensaties de ingang voor het ontwikkelproces vormen.
  Gratis
  lees meer

  Een middenrif waarschuwt voor wantrouwen

  In dit artikel beschrijft de auteur de reactie van zijn middenrif tijdens het begeleiden van een participatief herontwerpproces als externe adviseur. Welke rol speelt het middenrif als we in ons begeleidingswerk tegen iets aanhikken? Alleen maar lastig of ook helpend? Welke eigenzinnigheid voegt het middenrif aan ons werk toe? Via reflexief-dialogisch onderzoek zocht de auteur antwoord op deze vraag.
  lees meer

  ‘Precies op de grens’

  De auteurs gaan in gesprek met Piet Weisfelt in zijn prachtig gelegen huis in het Veluwse dorp Heerde. Daar woont hij met zijn vrouw Marry, met wie hij de afgelopen decennia talloze opleidingen, trainingen, workshops en supervisies verzorgde rond het werken met liefdesenergie, het centrale thema in zijn werk. Hij is medeoprichter van Phoenix Opleidingen te Utrecht en publiceert regelmatig over begeleiding en persoonlijke ontwikkeling.
  Gratis
  lees meer

  Met andere ogen

  Vier begeleidingskundigen met liefde voor de muzen bundelden hun krachten en maakten een expositie met schilderijen, foto’s, grafisch werk, video en ‘one minut art’. Elke bezoeker werd uitgenodigd om gericht te kijken, iets te overdenken, te spelen, nog eens te kijken, iets te maken en in gesprek te gaan. In deze bijdrage gaat de auteur in op de achtergrond van dit initiatief, met vragen als: hoe kijken mensen normaliter? Waarom is het belangrijk om ons kijken te ontwikkelen? En wat is de boodschap daarbij aan de begeleidingskunde?
  lees meer

  Verwaarloosde lijven

  In dit artikel verkennen de auteurs hoe lichamen in organisaties anders zouden kunnen verschijnen dan (louter) als een ‘human resource’. De auteurs - respectievelijk bedrijfskundige, theatraal performer en onderzoeker - gaan met elkaar in gesprek over deze vraag en bespiegelen tevens over het verschijnen en verdwijnen van hun eigen lichamen in de totstandkoming van dit artikel.
  lees meer

  Bodem voelen

  ‘De wind giert om mijn hoofd, tot om de hoek bij de Geertekerk, daar komt de stilte me tegemoet. Ik loop door de grote deuren naar onze coachruimte. Hier is het nog stiller. Er komt me een warmte tegemoet, van de vloer, maar ook van de sfeer, het heilige dat hier voelbaar is. In coachingswerk proef ik altijd weer de sacred space van het veld waarin ik mag werken. Met soms een vlaag van koormuziek of een sopraan, ontsnappend uit de kieren van de kerk’, aldus Mirjam Schoon in haar column. Zij beschrijft vervolgens een bijzondere sessie met een cliënt.
  lees meer

  De spanning in ons verhaal

  Leren en ontwikkelen in organisaties hangt samen met wat er tussen mensen gebeurt. Onze zintuiglijke waarneming vormt een katalysator voor het verhaal dat we onszelf vertellen over de relatie met de ander en wat ons daarin te doen staat. Als we spanning ervaren in de werkrelatie, verschuift onze aandacht van het voorliggende vraagstuk naar zelfbehoud en zelfbescherming, en staan we onbedoeld betekenisvolle samenwerking in de weg. Begeleiding is niet gericht op het voorkomen maar op het begrijpen van dit menselijke fenomeen, zodanig dat we elkaar helpen onszelf te kalmeren.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper