logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|144

  Een ondernemende toegepast psycholoog

  Voor deze eerste editie van het vakblad Toegepaste Psychologie gingen we in gesprek met Denise Dechamps, directeur/eigenaar van de Body Language Academy. Denise is gespecialiseerd in non-verbale communicatie en lichaamstaal. Sinds 2015 traint zij cursisten in het leren kennen van hun eigen non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal, en deze zo in te zetten dat ze een betere connectie kunnen maken met hun gesprekspartners.
  1,95
  lees meer

  Hoe relaties mensen identiteit geven

  Als (toegepast) psycholoog leren we over verschillende psychologische stromingen in ons vakgebied. Dat zorgt er misschien voor dat je casuïstiek bekijkt vanuit een cognitieve of psychoanalytische bril. Wellicht geef je soms huiswerk op aan cliënten of trainees om gedrag te veranderen.
  1,95
  lees meer

  De identiteit: waar hebben we het over?

  Waarom is het eigenlijk zo belangrijk, een identiteit hebben? En is iemand met een stevige identiteit bijvoorbeeld per definitie een prettig mens? Mijns inziens niet, want de identiteit is niet per se positief of negatief. Wanneer we naar iemand als Donald Trump kijken heeft hij op een bepaald niveau een stevige identiteit; hij is herkenbaar, uniek, voorspelbaar en heeft een eigen gezicht. Je kunt je echter afvragen of dit zijn ware, dan wel authentieke zelf is. En zo zijn er meer mensen die zich goed kunnen profileren, neerzetten, terwijl je er de kriebels van kunt krijgen.
  1,95
  lees meer

  TP’er in beeld

  Gratis
  lees meer

  Column: Christine Beenhakker

  Christine Beenhakker is toegepast psycholoog, NLP Master en Sociaal Panorama Consulent, geaccrediteerd therapeut RBCZ en Mindfulness trainer. Zij heeft een zelfstandige praktijk, Reflecta, voor integratieve psychosociale therapie en Mindfulness in Mierlo.
  Gratis
  lees meer

  De identiteit van de positieve psychologie

  Identiteit is een beetje een politieke term geworden, waarbij de identiteit van een bepaalde groep sterk wordt aangezet. In dat overtrokken denken over identiteit zit wel een lesje. Namelijk dat je de identiteit van iets of iemand niet al te stevig moet vasttimmeren. Een mens of een begrip heeft wezenskenmerken die bepalend zijn. Maar in veel gevallen zijn die kenmerken niet onveranderlijk. Door royale marges te nemen ontstaat de ruimte voor ontwikkeling of aanpassing. Dat geldt voor de identiteit van een begrip en van een mens.
  1,95
  lees meer

  Identiteit = werk

  Als toegepast psycholoog heb je ongetwijfeld met enige regelmaat te maken met identiteitsvraagstukken van je cliënten (vraagstukken over wie ze echt willen zijn in hun werk, waar ze het gevoel hebben onder druk te staan, vraagstukken over een volgende stap en dergelijke). Maar als we de volkswijsheid volgen dat het bij de loodgieter thuis vaak lekt, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je eigen identiteitsvragen er vaak bij inschieten. In dit artikel willen we je daarom wat houvast geven in het denken over je eigen professionele identiteit en het begrippenkader dat daarbij hoort. We raken achtereenvolgens aan vijf aan elkaar gerelateerde perspectieven: zelfkennis en identiteit, identiteitswerk, professionele identiteit en beroepsidentiteit.
  1,95
  lees meer

  Een beroep op professionaliteit

  Omdat jezelf en de toekomst blijven veranderen, is het belangrijk dat je voortdurend je kennis en vaardigheden ontwikkelt. Doorlopende professionalisering is een beslissende factor voor duurzame inzet.
  1,95
  lees meer

  Wie is de Toegepast psycholoog?

  De TP’er is een praktijkoplosser en een goed opgeleid expert. Er zijn knelpunten wat betreft ‘doen’ en ‘kunnen’ als het gaat om bekendheid, om concurrentie van hoger en anders-opgeleiden en om declareerbaarheid. Ook mist in de opleiding kennis over de sociale kaart, intensieve toetsing van kennis, en één op één begeleiding bij leren van vaardigheden. Als het gaat om de poortfunctie van de TP’er op de arbeidsmarkt dan zou een TP’er nog kunnen gaan werken als praktijkondersteuner huisartsenzorg, als WMO-consulent, en vanuit een ondernemende houding als persoonlijk begeleider in multidisciplinaire maatschappijen die focussen op één problematiek. Maar wie is de toegepast psycholoog nou eigenlijk?
  1,95
  lees meer

  Bespiegelingen over identiteit

  Professionalisering is een van de 3 pijlers in het vakblad Toegepaste Psychologie. Deze keer gaan we in op het thema Identiteit. En wie kan hier mooier over vertellen dan emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman? Hieronder de weergave van de bespiegelingen van Liesbeth Woertman op het thema ‘identiteit’, ontwikkelingen in de maatschappij, de rol van de professionele begeleider, en de identiteitsfase van de nieuwe loot aan de ‘psychologenboom’: Toegepaste Psychologie.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper