logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|95

  Traumasensitief en ervaringsdeskundig

  Conform de tendens naar steeds meer gespecialiseerde generalisten – ook wel ‘T-shaped social professionals’ genoemd – specialiseren professionals zich in een bepaalde richting. In bij- en nascholingen wordt gretig geïnvesteerd in onder meer trauma, systemisch werken en mindfulness. Het arsenaal oogt onuitputtelijk en de specifieke expertise hangt deels af van de (type) vooropleiding en de vigerende opvattingen en wetenschap binnen een bepaald vakgebied.
  1,95
  lees meer

  Ervaringsdeskundigheid

  Ervaringsdeskundigen hebben in hun eigen leven leren omgaan met een ontwrichtende situatie of een belastend probleem of beperking. Zij weten hoe dat is. Wat zij hierin geleerd hebben, gebruiken zij om anderen in een soortgelijk proces te begeleiden. Zij doen dat op verschillende manieren in verschillende functies en rollen en gebruiken hierbij niet alleen hun eigen ervaringen, maar ook die van lot- en bondgenoten. Ervaringskennis heeft een individueel en een collectief aspect.
  1,95
  lees meer

  De keerzijde van de inzet van ervaringsdeskundigen

  Ervaringsdeskundigen worden al geruime tijd met veel enthousiasme in tal van sectoren ingezet. Daarvoor voert men goede argumenten aan met een accent op de meerwaarde voor de reguliere zorg. Andere artikelen in dit nummer getuigen daarvan. Maar is er bij al dat enthousiasme wel voldoende oog voor de nadelen, risico’s en valkuilen van de inzet van ervaringsdeskundigen? Zonder naar volledigheid te streven, zal ik er in deze bijdrage een aantal verwoorden met betrekking tot de hulpverlening aan mensen met psychische problematiek.
  1,95
  lees meer

  Leren omgaan met stemmen horen

  Stemmen horen is een verschijnsel waarbij je een of meerdere mensen hoort spreken die andere mensen niet kunnen horen. Voor sommige mensen geeft het horen van stemmen veel problemen. In plaats van het horen van stemmen bij voorbaat te zien als een teken van ziekte of gebrek, beschouwt ervaringsdeskundige Robin Timmers het als een veel voorkomende menselijke ervaring, als een variatie. Natuurlijk horen we de problemen van hen die lijden onder het stemmen horen te erkennen en hen waar mogelijk en gewenst zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar door stemmen horen bij voorbaat als een fout in de hersenen of als teken van ziekte te beoordelen, wordt voorbijgegaan aan de ervaring van miljoenen stemmenhoorders die geen last van hun stemmen hebben en het stemmen horen vaak als een waardevolle ervaring zien.
  1,95
  lees meer

  Open

  We verblijven twee dagen op een boerenlandgoed in het Noord-Brabantse Beers. De eerste dag van teambouwen en koers uitzetten zit erop. Nog voor het scoren van de Oranje leeuwen ga ik naar bed, ik ben moe. Horizontaal lees ik op mijn telefoon nog wat nieuwsberichten. Getekende cirkels in handpalmen krijgen mijn laatste beetje aandacht. Meer openheid over psychische gezondheid of zoiets. Ik droom weg…
  Gratis
  lees meer

  Ervaringsdeskundigheid is een containerbegrip

  Wat betekent het eigenlijk als iemand ervaringsdeskundig is? In feite zijn het twee begrippen die aan elkaar geplakt zijn: ‘ervaring’ en ‘deskundigheid’. Ervaring hebben is dus niet voldoende om ervaringsdeskundig te zijn. Je moet ook een zekere mate van deskundigheid hebben. Maar deskundigheid waarin? Wat kun je dan?
  1,95
  lees meer

  Open zijn

  “Waarom ga je niet de opleiding doen tot ervaringsdeskundige?”, was een vraag uit de zaal. Ik had een lezing gegeven over hoe open je als zorgprofessional kunt zijn over je persoonlijke problemen. Daarbij had ik ook besproken welke dilemma’s ik daarbij ervaar. En toen kreeg ik deze vraag. Ik heb gereageerd, dat ik geen enkele opleiding meer wil doen, maar dat ik het wel een leuke tip vond.
  1,95
  lees meer

  Ongezond of ongelukkig?

  Verandering en onzekerheid zijn kenmerkend voor onze tijd. Misschien was dat vroeger ook zo, maar tegenwoordig lijken wij er meer dan ooit last van te hebben. Alles lijkt op losse schroeven te staan. Hoe sneller de verandering, hoe groter de onrust. Veranderen is zelfs de norm. Veranderen moeten we, alleen al om bij te blijven. Dat heet groei, dat heet ontwikkeling, daar draait het bestaan tegenwoordig om, daar ben je zelf verantwoordelijk voor, daar word je op geselecteerd, daar hangt je succes en je geluk van af.
  1,95
  lees meer

  Modern of noodzakelijk?

  De afgelopen decennia is het inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen de geestelijke gezondheidszorg tot bloei gekomen. Veelal vanuit de noodzaak dat de wetenschappelijk onderlegde professional in mensgerichte vakken bij de behandeling en begeleiding vaak tekortschiet op het gebied van invoelen, inleven, meeleven en meebewegen. En nog belangrijker: vaak de eigen ervaring mist.
  1,95
  lees meer

  Ervaringsdeskundige ouder

  Ruim 30 jaar geleden heb ik voor het eerst ‘de fotomodellenmethode’ toegepast. Het begin van heel veel ellende in mijn leven. Ik had gehoord dat fotomodellen hun eten uitbraakten. Als ik dat ook zou doen dan zou ik dun worden. Dus ging ik, na de zoveelste afvalpoging en wederom opmerkingen over mijn gewicht, braken. Als anderen het niet zagen. Daardoor kreeg ik te weinig eten binnen en dus ontstonden er eetbuien. Vervolgens ben ik eraan verslaafd geraakt, van mijn zeventiende tot mijn dertigste: een tijd die ook echt heel anders had kunnen zijn.
  Gratis
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach - 2020

  Thema - WERK-DRUK

  Datum: 4 juni 2020
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »