logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|51

  Gelukkiger met ‘goede daden’?

  ‘Elke dag een goede daad’ klinkt de leuze al decennia lang bij de Scouts. Een oude dame de straat over helpen, een bloem geven, een deur openhouden, in het openbaar vervoer jouw zitplaats afstaan, een complimentje geven, … Dit idee werd tot een positieve psychologie interventie omgevormd en aan effectenstudies onderworpen. Worden we gelukkiger als we goede daden verrichten?
  Gratis
  lees meer

  Sociaal welbevinden onder de loep

  Het hebben van positieve relaties is het enige ingrediënt dat structureel in elk model van welbevinden terugkomt. Om te kunnen groeien en bloeien en om je in tegenspoed staande te kunnen houden, is het essentieel om je verbonden te voelen met anderen (Ryff, 1989). Maar hoe verhoudt het ingrediënt positieve relaties zicht tot een positieve samenleving? In dit artikel versta ik onder positieve samenleving een buurt of dorp en neem ik de vijf basisingrediënten van het sociaal welbevinden (Keyes, 1998) onder de loep. Deze ingrediënten krijgen weinig aandacht in de literatuur maar vormen een belangrijke sleutel tot meer levensgeluk voor jezelf en anderen.
  1,95
  lees meer

  i2be

  Lichamelijke activiteit is een belangrijke bepalende factor van gezondheid. Lichamelijke activiteit verbeteren is echter notoir lastig, vanwege de beruchte kloof tussen intenties en gedrag. Het i2beonderzoek hoopt bij te dragen aan het bevorderen van lichamelijke activiteit, door middel van interventies die zich onder andere richten op positieve en negatieve emoties. Dit alles gebeurt met een drieledige ‘randomised controlled trial’, via een app, genaamd i2be.
  1,95
  lees meer

  Kind kunnen zijn in een positieve microsamenleving

  Jong zijn in deze moderne tijd betekent voor de huidige generatie kinderen en jongeren dat ze opgroeien onder hooggespannen verwachtingen. De jeugd is de belofte voor de toekomst, zo luidt de maatschappelijke mantra. Hierin klinkt door dat ieder kind talent heeft en dat jeugdigen (en hun ouders) er zelf voor verantwoordelijk zijn om dat talent ten volle te benutten. Maar in hoeverre biedt onze moderne prestatiesamenleving een positieve opgroeiomgeving? En vooral voor kwetsbare jeugd, zoals voor kinderen en jongeren die in de residentiële jeugdzorg verblijven?
  Nu: Gratis Actie geldig t/m 20-06-2021
  lees meer

  Genderbias

  Doe je ogen dicht. Zie jezelf voor je. Je bent laat en rent om het vliegtuig naar Milaan te halen. Je bent net op tijd door de douane en security heen. Als je op je stoel zit en de deuren dichtgaan, zie je de piloot naar het toilet in het vliegtuig gaan. Je hebt een relaxte vlucht, komt aan op je bestemming en gaat dineren in een van de beste restaurants van de stad. Het eten is fantastisch en je merkt dat naast je een stel hun tiende huwelijksverjaardag viert. De volgende dag ga je naar een TEDTalk, daarvoor ben je naar Italië gevlogen. De spreker is een CEO van één van de grootste tech-companies.
  1,95
  lees meer

  Een helende omgeving voor mensen met een verstandelijke beperking

  Medewerkers van zorginstelling Aveleijn beschrijven de gang op de begane grond van woonzorglocatie De Wielewaal als “koud, hol en saai”. Samen met de cliënten en medewerkers gingen wij op ontdekkingsreis naar een ruimtelijke ontwerp dat aansluit op de wensen en behoeften van de bewoners. Een omgeving waar cliënten met een verstandelijke beperking zelfstandig en veilig kunnen ontspannen wanneer ze overprikkeld raken, en geactiveerd worden wanneer ze onderprikkeld zijn. Een omgeving die het welzijn van bewoners en medewerkers bevorderd. Een healing environment voor De Wielewaal.
  1,95
  lees meer

  Kind centraal in de jeugdhulpverlening

  Integraal samenwerken werd in 2015 gelanceerd als een van de belangrijke beloftes van de transformatie in de jeugdzorg (Feringa, Peels, Van der Sanden & Linders, 2017, NJI, 2020). Door professionals in nieuwe, organisatie-overstijgende verbanden samen te laten werken, zou jeugdhulp lichter en dichterbij geboden kunnen worden en snel kunnen worden geïntensiveerd mocht de situatie daar om vragen, was de gedachtegang (NJI, 2020). Veel gemeenten, de regievoerders over de uitvoering van de Jeugdwet, kozen voor een model waarin wijkteams een spilfunctie vervullen. Zij opereren dicht bij gezinnen, werken preventief, geven zelf lichte vormen van jeugdhulp, dragen zorg voor tijdige signalering van problemen, en schakelen tijdig specialistische hulp in als dat nodig blijkt.
  1,95
  lees meer

  De Verhalentafel

  De Stadswinkel Antwerpen heeft een stadswinkel: “Bent u op zoek naar een leuk Antwerps souvenir of lekkere Antwerpse streekproducten? Dan bent u in de stadswinkel aan het goede adres”, aldus de website. Dat komt wel ongeveer overeen met mijn beeld van een stadswinkel. Rotterdam heeft ook een Stadswinkel. Maar voor een paar flesjes Harrie, een doosje Rotterdammertjes, of een leuke ansichtkaart kan je er niet terecht. Wel ga je naar de stadswinkel om je nieuwe paspoort aan te vragen of om je rijbewijs te verlengen. Het is de plek waar je als burger terecht kunt voor alle gemeentelijke zaken: uitkeringen, belastingen, parkeren, vergunningen; van het doorgeven van een verhuizing tot het aangeven van een geboorte.
  1,95
  lees meer

  De Geluksroute

  Hoe kun je kwetsbare mensen het beste ondersteunen? In Nederland is er veel hulp beschikbaar om hen te helpen hun problemen aan te pakken. Voor een deel blijkt dat niet te werken; ondanks meer en meer zorg gaan ze zich steeds slechter voelen. De Universiteit Twente heeft deze probleemgerichte aanpak vergeleken met een geluksgerichte manier van werken. Hier kijk je niet naar problemen, maar naar talenten en potentieel. We hebben de effecten van de positief psychologische interventie ‘de Geluksroute’ onderzocht. Bij deze interventie helpen consulenten eenzame mensen met gezondheidsklachten om hun passie te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan.
  1,95
  lees meer

  Mensen bewegen om fit en vitaal te leven

  Binnen het vak van fysiotherapie is een verschuiving gaande. De fysiotherapeut ontwikkelt zich steeds meer tot deskundige op het gebied van gezonde leefstijl. Het klassieke beeld van de behandelaar die zich richt op revalidatie en het verhelpen van blessures en pijnklachten maakt plaats voor die van een professioneel expert op het gebied van preventie en leefstijl. Een rol die de beroepsgroep op het lijf is geschreven. De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het functioneren van het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam en weet hoe belangrijk beweging is voor een fit en vitaal leven. Inmiddels is het common knowledge dat fysiek fit zijn en beweging veel betekenen voor ons welzijn. Populaire wetenschappers als Erik Scherder en Margriet Sitskoorn maken bij het grote publiek duidelijk dat voldoende beweging van invloed is op ons brein, stressniveau en stemming en bijdraagt aan healthy ageing. Steeds meer onderzoek bevestigt de relatie tussen bewegen en motoriek en de ontwikkeling en veerkracht van mensen (o.a Diamond, 2015, Scherder, 2017, Sitskoorn, 2017, 2018).
  Nu: Gratis Actie geldig t/m 20-06-2021
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper