logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  1|...|131|132|133|...|582

  Mama Cash

  Ze hebben vaker wel dan niet een goed inzicht in hun situatie en wat ze eraan zouden kunnen doen. De vonk is er. Wij geven de benzine, die het vuur kan laten ontbranden.” Aan het woord is Emma Herman, senior officer for communications and outreach van Mama Cash. Een fonds met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, dat anders met haar geld omgaat dan de traditionele fondsen en goededoelenorganisaties. We zochten naar een organisatie die anders omgaat met geld. Voor mij is Mama Cash een goed voorbeeld. Ik steun haar al lang, bijna vanaf het begin.
  1,95
  lees meer

  Een wereld zonder geld

  Mijn vader was psychotherapeut en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb zijn boekenkast geërfd, met daarin werken van veel beroemde en beruchte psychologische en filosofische denkers. Als ik de omslagen bekijk, vraag ik me af wat wij coaches kunnen leren van deze grote denkers. Voor deze artikelenreeks pak ik elke keer een ander boek uit de kast, om antwoord te vinden op deze onderzoeksvraag. Ik nodig je graag uit om deel te nemen aan deze speurtocht, in dialoog met onze traditie.
  1,95
  lees meer

  Omgaan met complexiteit

  De samenleving wordt voortgedreven naar een steeds grotere complexiteit. Daar kunnen sommigen van ons best mee overweg, maar een grote groep, die we nu de sociaal kwetsbaren noemen, redt het niet en raakt in een isolement. Hoe creëren we met elkaar een sociaal model dat zinvol leven voor iedereen mogelijk maakt? Hans van Ewijk, bijzonder hoogleraar Grondslagen van het maatschappelijk werk aan de Universiteit voor Humanistiek, over interdisciplinair samenwerken en kennisdelen van de sociaal werker, de coach en de geestelijke gezondheidszorg.
  1,95
  lees meer

  Relatie coach-cliënt belangrijkste sleutel effectiviteit

  Wij aarzelden geen moment toen we in 2011 werden gevraagd voor het team van een groot onderzoek naar de effectiviteit van coaching. We hebben vele cliënten uit ons netwerk bereid gevonden om aan het onderzoek mee te werken, omdat we graag een bijdrage leveren aan verder professionaliseren en uitdragen van het coachvak. Wat waren de uitkomsten van het onderzoek? En welke handvatten voor de beroepspraktijk van coaches, cliënten en hr-professionals vloeien eruit voort? Een beschouwing.
  1,95
  lees meer

  Zijn welvaartvergroters wereldverbeteraars?

  Prof Dr. Barbara Baarsma hield in november 2014 de Van der Leeuwlezing, die in de Volkskrant werd gepubliceerd. Nu worden er wel meer lezingen gepubliceerd, zult u denken. Maar in dit geval is er sprake van een merkwaardige publicatie, in een sociaal geïnspireerde landelijke krant.
  1,95
  lees meer

  Boekbespreking: The Reckoning

  Januari en februari staan bekend als ‘dure’ maanden. Als na de feestdagen het rekeningoverzicht van de toch al aan Blue Monday lijdende coach, hem leeg en kaal tegemoet staart, komen – tot overmaat van ramp – ook de beroepsorganisaties nog eens langs voor hun jaarlijkse contributies, aansluitingsbijdragen, registratierekeningen en jaarabonnementen. Dat kan, zo hoor ik om mij heen, soms hard aankomen.
  Gratis
  lees meer

  Geld zegt meer dan je lief is

  Geld maakt gelukkig. Geld maakt ongelukkig. Over geld wordt minstens zoveel nagedacht als over seks. Te veel, te weinig of precies goed? Om daar achter te komen kan de volgende oefening wellicht helpen. Want... gaat het wel over geld? Ooit deed ik een workshop bij de onlangs overleden astroloog Peter Delahay. Hij was een bijzondere man die mij op een andere manier naar geld en de betekenis van geld heeft laten kijken. We deden een oefening. De vraag was: wat heb je met geld? Lenen, uitlenen, weggeven, verdienen, over de balk smijten, sparen, veel geld, weinig geld, in een sok stoppen, beleggen... De vragensteller schreef al mijn antwoorden op. Het was een boeiende inquiry die van alles uitlokte. Vraag iemand naar zijn geld en je komt van alles te weten. Inderdaad, onze ziel kwam bloot. Die van mij soms met schaamrood en die van mijn partner met ongeloof. Ik was oprecht verbaasd mezelf te horen zeggen wat ik van geld vind: “Ach, geld is maar geld. Geld is het slijk der aarde, toch?“ Toen we elkaar het hemd van het lijf hadden gevraagd en ons afvroegen waar dit heen ging, moesten we ons eigen schrijfsel pakken en ‘geld’ vervangen door ‘energie’. Dat was een eerste confrontatie met de link tussen mijn diepere zelf en het vanzelfsprekende geld. Energie! Ja, want ik had soms de mond vol van iets wat ik belangrijk vond, maar daar geld aan uitgeven, ho maar. Hoezo, congruent? Maar dat was nog niet alles. Toen nogmaals de streep erdoor en ‘energie’ vervangen door ‘liefde’. Op zich was dat snel gepiept, maar het gesprek dat we daarna met elkaar voerden, duurde tot ver na de theepauze. Het was een onthullende ontdekking hoe buitenwereld en binnenwereld verbonden zijn en welke spelletjes wij rond geld speelden. “Ik leen niet graag geld uit. Je moet maar zien of je het terugkrijgt en er komt altijd gedoe van.” Dit wordt toch wel een hersenkraker op het moment dat daar ‘liefde’ staat. Hoezo? Stel dat ik niet léén, maar gééf, komt er dan ook gedoe? En waarom leen ik uit en geef ik niet weg? Deze oefening haalt een streep door allerlei vanzelfsprekendheden. Ik laat de gedachte binnenkomen wat het met me zou doen als ik ‘liefde’ gewoon weg ga geven in plaats van uit te lenen. Want geef ik eigenlijk wel liefde weg? Of zit daar toch een randje retourverwachting aan vast? “Ik vraag nooit aan iemand geld te leen. Bedelen komt niet in mijn woordenboek voor.” Mijn maatje klinkt stoer. Maar nu? Om liefde vragen? We krijgen een openhartig gesprek over de relatie van mijn gesprekspartner. Haar man heeft haar nogal teleurgesteld. Ze hebben zich beiden teruggetrokken op hun eilandjes. “Zou het nog lukken, wat liefde lenen...?” probeer ik. Ze moet lachen. “Leuke workshop dit, ik geloof dat ik er iets van begin te begrijpen...” ■ Saskia Teppema is redactielid van het Tijdschrift voor Coaching en werkt als trainer, executive coach en organisatieadviseur vanuit haar eigen bureau Teppema Executive Coaching. www.saskiateppema.nl
  Gratis
  lees meer

  It’s all about money

  Zeven jonge kunstenaars houden een expositie over het thema ‘geld’. Ze doen dit in het kader van een opdracht die derdejaarsstudenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht moeten uitvoeren: het maken en organiseren van een expositie. Waarom kiezen ze het thema ‘geld’, wat is hun relatie met geld en hoe zien ze hun financiële toekomst graag voor zich? Kunnen coaches hier nog wat betekenen? Een interview met zeven fine art studenten over geld en de daarmee samenhangende subthema’s.
  1,95
  lees meer

  Licht op rijkdom

  In tijden van crisis speelt geld een grote rol. Geld en rijkdom verwarren we dan gemakkelijk met elkaar. Geld staat op je rekening of zit in je huis, maar zit niet in jou. Terwijl rijkdom altijd in jezelf te vinden is, los van hoeveel of weinig geld je hebt. Misschien daagt deze tijd ons uit om nieuw licht te werpen op geld en rijkdom.
  1,95
  lees meer

  De ethiek achter het tarief

  Welk tarief is passend bij de behoefte van de coach om een bepaald aantal klanten te krijgen en te houden? Het juiste tarief hangt af van jouw argumentatie, wat jouw klanten willen (blijven) betalen en wat je vervolgens hiervan – steeds weer – leert. Zelf zie ik het ‘spel van vraag en aanbod’ als iets dat er nu eenmaal bij hoort als je als zelfstandige professional je brood wilt verdienen, maar ik word er in mijn hart niet warm of koud van. Tijden veranderen, tarieven veranderen en ik verander – soms – flexibel mee.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper