logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|50

  Geen begeleiding zonder context

  “Het begon toen ik een jaar of vijf was. Regelmatig botste ik schreeuwend met mijn hoofd tegen de muur. Mijn ouders – ten einde raad – zochten hulp. Er werd een bepaalde vorm van autisme gediagnosticeerd. Ik werd doorverwezen naar speciaal onderwijs. Daar ging het pas echt fout. Ik voelde me absoluut niet op mijn plek en werd veel gepest. Pas toen ik naar de middelbare school ging, mocht ik weer terug naar het ‘gewone onderwijs’. Mijn Havodiploma heb ik zonder noemenswaardige problemen gehaald.”
  1,95
  lees meer

  Labelcultuur

  Onze maatschappij kent steeds meer een normaliteitsdoctrine en maakbaarheidscultus. Tegelijkertijd krijgt steeds meer gedrag een pathologisch etiket. In de overtuiging dat iedereen ‘het moet maken’ en dat het de eigen schuld – of die van de ouders – is als dat mislukt, wordt elk (pseudo)medisch label vaak opgelucht geaccepteerd. De afgelopen dertig jaar is het aantal psychische labels enorm uitgedijd en overal in maatschappelijke sectoren aanwezig, zodanig dat we kunnen spreken van een ‘labelcultuur’. Er wordt wat op los gediagnostiseerd: niet alleen in de hulpverlening aan volwassenen, ook kinderen krijgen steeds sneller een label en vaak ook een bijpassend medicijn.
  1,95
  lees meer

  Ik ben DSM

  Amsterdam zou de stad zijn met de meest verschillende nationaliteiten ter wereld. Het project 180 Amsterdammers heeft deze variëteit aan inwoners in beeld gebracht. Voor mij vormde dat project de inspiratiebron om op vergelijkbare wijze diversiteit in psychopathologie in beeld te brengen. Met daarbij één leidende vraag: wat is er mis met mij? Een vraag die je natuurlijk ook kunt stellen als: is er wel iets mis met mij?
  1,95
  lees meer

  Etikettering in de Nieuwe GGZ

  Het is de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat het medisch model in de ggz tekortkomingen heeft. Het baseren van behandelvormen op de huidige vorm van DSM-etikettering (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is een van de ‘symptomen’ hiervan. Om een goede discussie over de zin en onzin van etikettering te voeren, is het belangrijk om het huidige ggz-veld, de ontwikkelingen in de maatschappij en nieuwe zorgconcepten te analyseren. De Nieuwe GGZ (Delespaul et al., 2016) is een beweging van ervaringsdeskundigen, wetenschappers, behandelaars en activisten die vanaf 2015 is gaan nadenken over de vraag hoe de ggz verbeterd kan worden.
  1,95
  lees meer

  Rosenhan-experiment

  In 1973 publiceerde de Amerikaanse hoogleraar psychologie David Rosenhan het artikel On being sane in insane places. De kern is dat de psychiatrie niet in staat is patiënten van normale mensen te onderscheiden en dat zelfs als je je normaal gedraagt je nauwelijks meer van je diagnose af kunt komen. Zijn onderzoek geldt al decennia als een klassieker en de auteur werd er wereldberoemd mee. Inmiddels lijkt het meer op een klassiek geval van pseudowetenschap, dat onmiddellijk uit de leerboeken moet worden geschrapt. Tijd voor een kritische blik op misschien wel het meest geciteerde onderzoek uit de geschiedenis van de psychiatrie.
  1,95
  lees meer

  Wat is de vraag en het verhaal achter het etiket?

  In onze huidige prestatiemaatschappij worstelen velen met symptomen van depressie, burn-out en angst. Een etiket is snel geplakt. Maar achter klachten gaan vragen schuil. Grote vragen, levensvragen, vragen over zin en betekenis. De kunst is om de – juiste – vraag boven water te krijgen en mensen vervolgens hun eigen antwoorden te laten vinden. Op deze manier worden ze aangesproken in hun kracht, nemen ze verantwoordelijkheid voor hun proces en stellen ze een eigen doel. Antwoorden, zin en richting zijn hoogstpersoonlijk, de ingang hiervoor vormt dan ook de eigen ervaring, het levensverhaal.
  1,95
  lees meer

  Nieuwe etiketten plakken?

  Het gebruik van de DSM als classificatiesysteem heeft bezwaren in wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk. Diagnostische labels leiden tot heterogene patiëntengroepen bij eenzelfde diagnose, de diagnoses zijn categoraal, en er is sprake van onduidelijke afgrenzing van andere stoornissen. Als alternatief diagnostisch systeem worden in dit artikel aan de hand van het begrip ‘transdiagnostisch’ verschillende diagnostische en behandelmodellen beschreven. Aan de orde komen een definitie van transdiagnostisch, de behandelprotocollen bij eetstoornissen en emotionele stoornissen, de Research Domain Criteria en de vraag of er sprake is van nieuwe etiketten.
  1,95
  lees meer

  Corona-thuis-crisis

  “Moet ik mórgen alweer naar school?” vroeg Rowan elke zondag, met grote tegenzin. Toen kwam corona. Hij hoefde nooit meer naar school, maar zat thuis, met mij, zijn vader, grote broer Elian en zus Marie. Omdat hij toch moest leren, werden mijn man en ik, net als andere ouders in Nederland, gepromoveerd tot docenten. Wij hadden ‘slechts’ drie leerlingen, maar wel twee complicerende factoren: twee sterfgevallen die we net hadden meegemaakt, waaronder die van mijn moeder, en ons autisme.
  Gratis
  lees meer

  Etiketteren is een psychische stoornis

  Onder sterke druk van belangengroepen is besloten ‘etiketteren’ als psychische stoornis op te nemen in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Het betreft hier een driftmatige obsessie, veelal bij professionals in de geestelijke gezondheidszorg, om psychisch lijden te willen classificeren. Onderzoekers zijn er van overtuigd dat het neurobiologische fundament van deze aandoening snel gevonden gaat worden. Rekening houden met psychodynamische, etiologische en contextuele factoren als verklaring voor deze stoornis is niet nodig. Via ‘big pharma’ gesponsord onderzoek, is al bij toeval een medicijn ontdekt dat uiterst effectief werkt tegen etiketteren, met nagenoeg geen bijwerkingen. De meest effectieve behandeling daarbij, blijkt uit onderzoek, is een protocolletje, waarin irrationele cognities en gedrag aangepast worden in acht sessies. De verzekeraar betaalt, omdat het zo kostenefficiënt is. Indien dit geen effect heeft, ligt dat vooral aan degene die het protocol ondergaat.
  1,95
  lees meer

  Een bredere context geeft meer inzicht

  Depressie kom ik vaker in mijn praktijk tegen als onderdeel van de relatieproblemen waarvoor koppels zich aanmelden. Bij depressie kunnen verschillende factoren een rol spelen, zoals genetische factoren, biologische, psychische of omgevingsfactoren. Soms is depressie de bron van de relatieproblematiek, maar het kan ook zijn dat de somberheid het gevolg is van een relatie die niet goed loopt. Bij depressie gaat het om een ernstige aandoening, die kan leiden tot een langdurig verlies in kwaliteit van leven. Er is veel persoonlijk lijden en het heeft impact op familie en/of partner.
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Op weg naar ruimte en vrijheid

  Crisis als aanleiding om inzicht te vergroten in (je) identiteitswerk

  Datum:
  Locatie:

  Download gratis deze white paper