logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters

  Alle artikelen

  «1|2|...|126

  Interview met Pat Ogden

  In coaching geven we vaak de voorkeur aan verbale, taalkundige, expliciete processen. De begeleiding bestaat dan voornamelijk uit ‘praten over’. De ontmoeting van lijf tot lijf, en de ervaring blijven achterwege. “Er is een paradigmaverschuiving nodig”, gelooft Pat Ogden, oprichter en directeur van het Sensorimotor Psychotherapy Institute, “van een ‘praatkuur’ naar een model dat rekening houdt met de dominante rol van non-verbale, fysieke, impliciete processen ten opzichte van verbale, taalkundige, expliciete processen.” Daarmee houdt ze een pleidooi voor het lichaam, dat middels non-verbale, fysieke signalen een impliciete taal spreekt.
  1,95
  lees meer

  Rook niet! Drink niet! Wreet niet!

  Nederland moet gezonder worden. Daartoe heeft minister Blokhuis een preventieakkoord gesloten met verschillende partijen waarin stevig wordt ingezet op stoppen met roken, en het verminderen van overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Op iedere Nederlander wordt een appel gedaan om gezond te leven. Want ziek zijn dat is niet fijn en dat gunnen we niemand, zo liet Blokhuis weten, maar gezonde mensen zijn natuurlijk ook minder duur. Susanne Täuber, sociaalpsycholoog en hoofddocent aan de Universiteit van Groningen, onderzocht het effect van beleid gericht op gedragsverandering.
  1,95
  lees meer

  Mijn mooie, wijze lijf

  Ik geniet steeds meer van mijn lichaam, van de binnenkant welteverstaan. Wat ik meemaak resoneert: kriebels van vreugde, verzuchtingen van genegenheid, steken van gemis en verdriet. Ik voel van alles en dat maakt dat ik leef, hier en nu. Hoe was dat dan eerst? Vroeger was ik bezig met de buitenkant: Word ik gezien? Word ik gewaardeerd? Vinden ze me mooi? Maar aandacht voor de buitenkant gaat ten koste van de binnenkant. Dat werd me duidelijk toen ik, 30 jaar geleden, voor het eerst ging spreken in het openbaar. Destijds liepen mijn zenuwen zo hoog op dat ik meestal een black-out had nog voordat ik de microfoon bereikte: totaal verlies van concentratie en daarmee van contact met het publiek.
  Gratis
  lees meer

  De caleidoscoop van lichaamsgerichte coaching

  Voor deze uitgave was de redactie nieuwsgierig naar de diverse vormen van lichaamsgerichte coaching die worden toegepast. Zij stelde daartoe enkele willekeurig geselecteerde, lichaams-gerichte coaches een paar vragen over hun visie en werkwijze. Opvallend is dat deze coaches allemaal het hoofd met het hart, of de binnen- met de buitenkant willen verbinden en vaak meerdere werkwijzen combineren. We selecteren steeds één werkwijze en geven een korte blik in de praktijk van de dans-, boks-, aikido-, stem-, theater-, acupunctuur- en de avonturencoach.
  Gratis
  lees meer

  Tantra

  Waar denk je aan bij Tantra? Wellicht aan de bekende Tantrische afbeelding van Shakti op de schoot van Shiva. Dit beeld zou je zo maar de indruk kunnen geven dat een Tantrika zich voornamelijk bezighoudt met seks. Tantra is een duizenden jaren oud spiritueel pad met een enorme reikwijdte en diepte. Tantra is bovenal een mystiek pad, waarin de eigen ervaring centraal staat. We horen regelmatig van trainers, coaches en therapeuten die deelnemen aan onze retraites dat de beoefening van Tantra hen helpt in het werken met hun cliënten. In dit artikel verkennen we een aantal aspecten van Tantra die daar een rol in spelen.
  1,95
  lees meer

  Zien en gezien worden

  Howard van Dodemont is behalve coach en trainer vooral acteur en regisseur. De technieken uit het vakmanschap van acteur vormen zijn basisbenadering in het coachen: de discrepantie tussen hetgeen de coachee feitelijk laat zien en de vraag wat hij eigenlijk wil vertellen. Voorbij de makkelijke clichés op het gebied van lichaamstaal.
  1,95
  lees meer

  Van burn-out naar levenskunst

  Als coach kom je waarschijnlijk regelmatig mensen tegen die burnout zijn of ertegenaan zitten. Alhoewel het een maatschappelijk probleem lijkt, waar maatschappelijke aandacht voor nodig is, kun je met individuele coaching veel voor deze cliënten betekenen. Maar misschien heb je gemerkt dat je niet altijd direct met jouw werkwijze aan de slag kunt, simpelweg omdat cliënten te moe zijn voor intrapsychisch werk. Dit artikel beschrijft hoe je kunt merken wanneer je met intrapsychische methodes aan de slag kunt.
  1,95
  lees meer

  Oogjes dicht en snaveltjes toe

  “De behandelingen in onze kliniek zijn evidence based”, staat in de reguliere geneeskunde als het ware op iedere gevel. De vraag is echter op welke ‘evidence’ professionals zich baseren. Als ‘evidence based’ betekent: hier houden we op met waarnemen en nadenken, getuigt dat van weinig respect voor de werkelijkheid. Re-spect betekent: twee keer kijken. Een treffend voorbeeld van twee keer kijken maakte ik recent aan den lijve mee.
  Gratis
  lees meer

  Minder ademen voor een betere gezondheid

  De meeste mensen worden zich pas bewust van hun manier van ademhalen – als hen tenminste niets mankeert aan de ademhalingsorganen – als zij aan sport, yoga of mindfulness gaan doen. Dan pas let je op je ademhaling. De rest van de dag ben je daar nauwelijks mee bezig en regelt het lichaam de ademhaling geheel autonoom. Maar wat als blijkt dat bewust ademhalen een poort is om je algehele fysieke en psychische gezondheid te verbeteren?
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach

  Thema: Stress

  Datum: 6 juni 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »