logo-professioneel-begeleidenlogo-professioneel-begeleiden
Filters
 • Alle artikelen

  «1|2|...|128

  Welk mensbeeld past het beste bij coaching?

  ANNA – Altijd Navragen, Nooit Aannemen – is een nuttige, belangrijke grondregel bij de begeleiding van coachees. Toch is ieder menselijk contact ook altijd gebaseerd op een aantal fundamentele aannames als onderdeel van een bepaald mensbeeld. Dat geldt voor coaching niet minder. In de meeste coachboeken wordt echter opvallend weinig aandacht geschonken aan de rol en betekenis van deze mensbeelden. Als er al op wordt ingegaan, dan gaat de auteur al snel over op de werkwijze en interventies. Het moet klaarblijkelijk niet al te filosofisch worden. En dat terwijl mensbeelden niet alleen sterk bepalend zijn voor wat coaches denken en aandacht geven, maar ook voor hoe ze handelen. Naar mijn mening is voor iedere coach bewustwording van en regelmatige reflectie op zijn mensbeeld dan ook van essentieel belang.
  1,95
  lees meer

  Vrijdenken

  In mijn coachruimte hangt de spreuk: “Een mensch heeft zoo veel vrijheid als hij nemen durft” (Dominee N.J.C. Schermerhorn, 1866-1956). Een cliënt kijkt er steeds naar en zegt: “Ik kan me er niet van los maken. Dit is nou precies wat ik niet durf: mijn vrijheid nemen.” Een andere passant in de coaching kijkt er ook gefascineerd naar en zegt: “Ja dat klopt wel. Ik ben alleenverdiener en moet ons gezin onderhouden, dus ik kan maar beter niet te veel vrijheid pakken.” Een derde coachee ziet dezelfde spreuk en zegt: “Mooie spreuk: een mens heeft zoveel wijsheid als hij nemen durft.” Ik vraag of hij het nog eens wil lezen en nog eens… pas de vierde keer ziet hij zijn freudiaanse ‘verlezing’. Wat een spreuk uit 1899 dus nog kan oproepen…
  1,95
  lees meer

  Welk mensbeeld zegt u?

  Leonardo da Vinci geeft les aan de coach. “Ziehier een stuk marmer. Ik hoef alleen maar het overtollige weg te hakken en het beeld komt tevoorschijn. Wat ik wil creëren zit er al in.” Zo is ook de ingepakte coachee, die op de stoel bij de coach plaatsneemt, in haar essentie al volkomen gaaf en volmaakt aanwezig. Ze heeft ook zo haar omhulsels: behalve haar kleren heeft ze een bijna zichtbaar aura van overtuigingen, beelden en verwachtingen aan.
  Gratis
  lees meer

  Ik heb Auschwitz veranderd in een klaslokaal

  Vanaf onze geboorte tot en met onze dood komen we in aanraking met een oneindige reeks gewenste en ongewenste levensveranderingen. Hoe ontdekken of ontwikkelen we de veerkracht die nodig is om ons leven vol te leven, onze unieke bijdrage te kunnen leveren, onze roeping te vinden? In een reeks van zes interviews gaan Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink en Jakob van Wielink in gesprek met bekende internationale denkers die allen laten zien dat in het ontdekken en herkennen van onze kwetsbaarheid ook de weg naar ons talent en potentieel ligt. Sommigen van hen moesten ervaringen doorstaan die te groot lijken om te kunnen overleven. Zes verhalen van zes mensen die tevoorschijn zijn gekomen en die de lezer uitnodigen en uitdagen datzelfde te doen. De derde in deze reeks is dr. Edith Eva Eger, de ‘Ballerina van Auschwitz’, psychotherapeute van faam en auteur van de besteller De Keuze: Leven in vrijheid.
  1,95
  lees meer

  Wereld- en mensbeelden in coachingstrajecten

  Welke rol speelt het wereld- en mensbeeld in het coachingsproces? En op welke manier zou de coach die beelden kunnen bespreken? Friso Boogerd liet zich voor het beantwoorden van deze vragen inspireren door discussies binnen de klinische (godsdienst)psychologie over de relatie tussen therapie en religie en levensbeschouwing.
  1,95
  lees meer

  Zonder liefde coachen

  “Werk zonder liefde. Heb geen medelijden. Wees zonder intentie. Wees zonder angst.” De boodschap wordt kracht bijgezet door een priemende vinger die de lucht insteekt. Sophie neemt een pauze, zodat we goed begrijpen hoe belangrijk deze boodschap is. Een voor een kijkt ze ons aan. Vijfhonderd coaches, trainers en therapeuten in een seminar van Bert en Sophie Hellinger. We houden onze adem in.
  1,95
  lees meer

  Werken met de stem verrijkt de coachpraktijk

  De stem is een belangrijk instrument om onszelf uit te drukken in de wereld. Het is tegelijkertijd een spiegel van onze innerlijke wereld. In de stem klinken onze inspiratie en kracht door, maar evenzeer onze strijd en ons ongemak. Zij maakt duidelijk wie we zijn – althans, voor wie daar open voor staat. Kun je daar als coach mee werken, dan opent zich een waaier aan mogelijkheden tot zinvolle begeleiding.
  1,95
  lees meer

  Gericht op Groei

  Door de wijze waarop mijn leven zich tot nu toe heeft ontvouwd, ben ik er heilig van overtuigd dat elk mens bewust of onbewust gericht is op groei. Groeien is nodig om tot zelfrealisatie te komen. Maar sommige mensen blijven er ver vandaan. Als eerste onderscheid ik mensen die zich nog niet bewust zijn van de rijke potentie die zij bezitten. Daarnaast zijn er mensen die instinctmatig aanvoelen ‘dat er meer is’ maar niet goed weten wat en hoe. En als laatste onderscheid ik een groep die al zoekende is in het worden van wie zij al zijn, maar die hierin obstakels en tegenslagen ontmoeten.
  1,95
  lees meer

  Bezieling als rode draad bij coaching

  In 1984 werkte ik als beginnend trainer bij het Instituut voor Toegepaste Voorlichtingskunde (ITV), dat onderdeel was van de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hans Korteweg – een van de grondleggers van het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie (ITIP) – was destijds de supervisor van het ITV. Via hem maakte ik voor het eerst kennis met een mensbeeld, dat een belangrijke inspiratiebron voor mij is geworden. Daarin staat de verhouding tussen ziel en persoonlijkheid centraal (Korteweg & Voigt, 1985).
  1,95
  lees meer

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Dag van de Coach

  Thema: Stress

  Datum: 6 juni 2019
  Locatie: De Reehorst, Ede

  Informatie & aanmelden »